Menu
ZŠ a MŠ Studená
ZŠ a MŠ STUDENÁ OKR. JINDŘICHŮV HRADEC

26. 4. slavíme Den Země úklidem Studené.

Naše literární úspěchy

Pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje byl v prosinci 2010 vyhlášen 1. ročník literární soutěže „Jihočeská próza a poezie 2010“. Soutěž je určena pro mladé pisatele žijící v Jihočeském kraji. Z naší školy bylo zasláno několik příspěvků žáků 4. – 9. ročníku. V oblasti próza se umístila ve své věkové kategorii na 2. místě Martina Krátká ze 4. třídy se svou povídkou Štědrý večer. V oblasti poezie získala ve své věkové kategorii čestné uznání Vendula Bartáková z 8. třídy se svou básní Hvězdný koráb. Kromě diplomů a věcných cen obdržely obě dívky rovněž sborník s úspěšnými literními příspěvky, které byly do soutěže poslány. Příspěvky v pokračování článku

Štědrý večer
Martina Krátká

Dnes ráno mě probudilo foukání větru. Podívala jsem se z okna a uviděla stříbřitý sníh.. Tak jsem se teple oblékla, šla jsem pro kamarádku Zuzku a šly jsme stavět sněhuláky. Postavily jsme dva velké a tři malé. Také jsme postavily iglú. Tam jsme se schovaly a hrály jsme si tam až do večera.
Když jsem se vracela domů, uviděla jsem, v protějším okně dětského domova spoustu dětí. Přemýšlela jsem, jestli také čekají na Ježíška, protože je dnes Štědrý den.
Když jsem přišla domů, tak jsem šla do pokojíčku a přemýšlela jsem, jestli chodí do dětského domova také Ježíšek a jestli mají také vánoční stromeček.
A kdo jim ho vlastně zdobí, když nemají rodiče. Najednou mě zavolala maminka, abych jí šla pomoci zdobit vánoční stromeček. Tak jsem šla.
Na stromeček jsme dali blikající světýlka a stříbrný řetěz. Také jsme tam dali perníčky a jiné dobrůtky, na které tajně chodím, protože mi moc chutnají.
Také děláme různé zvyky, třeba si pod talíř dáme šupiny od kapra. Maminka říká, že to přináší hodně peněz. Tatínek zase říká, že když na Štědrý den nebudu jíst maso, tak uvidím zlaté prasátko. Ale já jsem ho ještě neviděla, ale můžu ho třeba vidět.
Když jsme ozdobili celý vánoční stromeček, tak jsme na vršek dali stříbrného andílka. Stromeček se nám hrozně líbil. Maminka zatím zapálila svíčky na stole a šli jsme jíst. K večeři jsme měli kapra. Když jsem jedla, vzpomněla jsem si na děti za oknem. Jestli také mají na stolech svíčky? Jestli také dělají nějaké zvyky? Jestli už viděli zlaté prasátko? Jestli jedí kapra?
Když jsme dojedli, šli jsme do mého pokoje a čekali jsme, až uslyšíme zvoneček. Najednou jsem uslyšela, jak zazvonil kouzelný zvoneček a rozběhla jsem se ke stromečku. Uviděla jsem plno dárků, byla jsem velmi šťastná. Uviděla jsem jeden velikánský dárek a ten byl pro mne. Hned jsem se pustila do vybalování. V tom velikánském dárku byl kočárek s panenkou. Byla jsem nadšená ze všech dárků. Moc se mi líbily. Také jsem dostala Lego, nové šaty a svetýrek s modrými proužky. Maminka také dostala šaty a řetízek se zeleným diamantem. Tatínek dostal kravatu s kolečky a krásné nové boty.
Když jsem si prohlédla všechny dárky, utíkala jsem k oknu, abych se podívala, co dostaly děti v protějším okně. V jenom okně byl vidět svítící stromeček a okolo něj spoustu dětí s dárky. Jedna holčička dostala panenku a plyšáka. Další si dárky rozbalovali. A už jsem věděla odpovědi na všechny otázky. Byla jsem moc ráda, že k dětem bez rodičů chodí také Ježíšek. Byly to krásné vánoce.

HVĚZDNÝ KORÁB
Vendula Bartáková

Když se večer setmí,
mívám krásný sen.
Plout oblohou letní
sama, sama jen.

Hvězdy míjet ladně,
nemít nikdy strach.
Prostor vnímat kladně
sama ve výškách.

S mléčnou dráhou splynout,
nepocítit chlad.
Roj meteorů minout,
nemít nikdy hlad.

Hvězdy jsou tak krásné,
možná jedinkrát
chtěla bych psát básně,
básně o hvězdách.

Najednou se zdálo,
že vidím koráb plout.
Ne, nebylo to málo,
nechci procitnout!!

Na korábu lidé
mávají mi vstříc.
A já bych jim toho
chtěla tolik říct.

Že jsme všichni hodní,
milí a tak dál...
Že nechystáme léčku,
ale plný sál.

Na dosah je hvězda,
září krásně všem.
Prosím, hvězdo, nech mě
proplout kolem jen.

Hvězda jenom září,
velmi krásná je.
Radost lidem dává,
každým dalším dnem.

Obloha už jasní,
já musím dolů jít.
O hvězdách pak celý
Den si nechám snít.

Datum vložení: 3. 3. 2011 8:00
Datum poslední aktualizace: 23. 5. 2022 22:03
Autor: Správce Webu

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
1
1 2 3 4 5

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Počasí

dnes, pátek 26. 4. 2024
slabý déšť 10 °C 0 °C
sobota 27. 4. slabý déšť 6/3 °C
neděle 28. 4. slabý déšť 13/6 °C
pondělí 29. 4. slabý déšť 13/6 °C

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Nechť si duben sebelepší bývá, ovčákovi hůl přec jen se zasněžívá.

Pranostika na akt. den

Slepice kváčí, kohouti pějí, sedláčkové hrách a oves sejí.

Svátek

Svátek má Oto

Hodiny

1. hodina: 8:00 – 8:45

2. hodina: 8:55 – 9:40

3. hodina: 9:55 – 10:40

4. hodina: 10:50 – 11:35

5. hodina: 11:45 – 12:30

6. hodina: 12:35 – 13:20

7. hodina: 13:00 - 13:45

8. hodina: 13:50 - 14:35

Schránka důvěry

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.
Volně ke stažení: